Úvod / Tipy z Talianska

Špeciality z talianskych tanierov a pohárov

27. 10. 2018

Talianska horská gastronómia v oblasti Álp a Dolomitov sa od tradičnej talianskej kuchyne pomerne dosť líši. V horských oblastiach to nie je len o pizzi, cestovinách a morských plodoch. Na stredomorské menu tu len tak nenarazíte, najmä v Dolomitoch je gastronómia značne prepojená aj so susedným Rakúskom.

Gastroturismus je na vzostupe a napriek tomu, že sa samozrejme idete venovať zimným športom, bola by škoda vynechať kulinárske zázraky miestnej kuchyne a dávať si každý deň obyčajné jedlo zo stánku na zjazdovke. Poďme sa pozrieť na to, aké špeciality na zimnej dovolenke v Taliansku nemôžete vynechať.

Vynikajúce jedlo v talianskych horách

V Alpách aj Dolomitoch sa na našich tanieroch stretnú rôzne gastronomické kultúry - od tirolskej, cez benátsku, až po trentinsku. Sú výborne celosvetovo hodnotené napríklad aj michelinskou hviezdou (najviac v oblastiach Alta Badia, Val di Vassa, či Kronplatz). Škála ponúkaných jedál je naozaj široká a napodiv môže pripomínať slovenskú kuchyňu. Najčastejšími surovinami hlavných jedál sú syry, slanina, knedle, šunka, či špecle. Na horách predsa nechcete byť hladný, diétny jedálniček si radšej nechajte na doma.

Začneme pekne postupne, a to polievkou ("Primo Piatto"). V horských reštauráciách najčastejšie narazíte na silné vývary ("In Brody" - čo by vás lepšie zahrialo?) S knedličkami, či talianskou slaninou. Obľúbená je tiež výdatná krúpová polievka ("Zuppa d'orzo").

italské sýry

Na horských pláňach je perfektný priestor pre stáda kráv, ktorá sa tu pasú v ekologicky čistom prostredí, preto je alpské mlieko považované za najkvalitnejšie (my ho poznáme asi len z čokolády Milka). S tým súvisí jeho spracovanie, preto na kvalitné syry narazíte na každom rohu. Odporúčame vyskúšať rôznych drobných lokálnych výrobcov, určite si pochutnáte.

Syry sú často využívané ako predjedlo ( "Antipasto") alebo sú súčasťou hlavných chodov ( "Piatto Secondo") a podávajú sa teplé, napríklad s polentou. Z hlavných chodov si pochutnáte na knedlíkoch sa slaninou, s kapustou, či špenátom, alebo na guláši skoro ako u nás.

Miestnou špecialitou sú špecle ( "Spatzli") - vzdialené príbuzné halušiek, v rôznych chuťových kombináciách, napríklad opäť so syrom, alebo s hubami. Obľúbená je aj zverina, napríklad v podobe vaječných rezancov sa srnčom ragú. Na stole nesmie chýbať pečivo, ktoré slúži k hlavnému jedlu, či typickému talianskemu vytreniu zvyškov z taniera ( "Scarpetta"), ak nechcete nechať ani trošku syrovej, paradajkovej alebo mäsovej omáčky.

těstoviny

Tradičné je tiež spracovanie mäsa, napríklad rôzne druhy klobás a salám, ktoré sa jedia samotné, či sa využívajú na prípravu jedál. Talianskou sušenú šunku ("Prosciutto crudo") určite tiež poznáte. Ďalšou lahôdkou je tirolská slanina ("Speck"). Ako rýchle jedlo na svahu často dostanete aj  grilovanú klobásu ("Salsiccia") v žemli so syrom.

A čo dezert ("Dolci")? Príjemne vás prekvapí štrúdľa ("Strudel di mele"), radi ochutnáte tradičné talianske tiramisu, alebo rôzne buchty.

tiramisu

Niečo na zahriatie - čo si dať na pitie v Alpách a Dolomitoch?

Za zmienku stoja aj miestne nápoje. Na horách nesmie chýbať Bombardino (teplý nápoj z kávy, vaječného koňaku, niekedy aj whiskey s domácou šľahačkou hore). Ak nemáte náladu na alkohol, pochutnajte si na výbornej horúcej čokoláde (určite bude z alpského mlieka) - odporúčame čokoládovňu na námestí v mestečku Moena pri Val di Fassa, tam si z viac ako 20 druhov vyberie určite každý.

V Taliansku nezabudnite na víno - plné korenistej chuti z vínnej révy pestované na strmých svahoch horských oblastí. Ak máte chuť na niečo ostrejšie, vyskúšajte pálenku "grappa", ktorá je vyrobená zo zvyškov hrozna po vylisovaní. Pozor, obsahuje okolo 50% alkoholu, menej je to vo variante likéru - grapa s ovocnými príchuťami čiže "grapino" má okolo 25%.

2010 - 2024 © Italia Travel - nejlepší dovolená v Itálii
Vytvořilo Plugo.cz - tvorba e-shopů