Úvod / Tipy z Talianska

Taliansku kuchyňu netvoria len cestoviny a pizza

14. 05. 2018

Čo si predstavíte, keď sa povie talianska kuchyňa? Väčšine z nás sa ako prvá vybaví pizza a cestoviny všetkého druhu. To je tiež dôležitá časť ich kulinárstva, ale dnes sa pozrieme aj na ďalšie pokrmy a delikatesy, ktoré talianska kuchyňa ponúka. Nechajte sa inšpirovať talianskou kuchyňou, ktorú ochutnáte či už keď budete na dovolenke, alebo si ju pokojne prípravíte aj doma.

Základy talianskej kuchyne

Talianska kuchyňa je považovaná za jednu z najlepších na svete. Je chutná a jednoduchá na prípravu. Talianska kuchyňa sa v rôznych regiónoch značne líši, napríklad v Ríme sa určite stretnete s inými pokrmami, než aké vám budú servírované napríklad na Sicílii.

Základnými surovinami sú paradajky, olivy, cestoviny, ryby a morské plody, teľacie a kuracie mäso, sušená šunka, zeleninové šaláty a samozrejme množstvo celosvetovo obľúbených syrov - parmezán, grana padano, gorgonzola, mozzarella, ricotta a mascarpone.

Grana Padano

Pravý taliansky obed

Taliansky obed sa skladá z niekoľkých chodov, býva veľmi výdatný a Taliani pri ňom strávia veľa času. Ako je známe, v Taliansku majú ľudia veľa času na všetko. Celý obed je samozrejme potrebné doplniť vhodnými talianskymi vínami. Táto informácia však neplatí pre všedné dni, len pre víkendy, sviatky alebo dni dovolenky. Počas pracovného týždňa taliani obedujú spravidla iba 1 chod, buď antipasto, primo alebo secondo.

Těstoviny a zelenina

Predjedlo (= antipasto)
Začneme predjedlom, tzv. "Antipasto", ten má za úlohu navnadiť chuťové bunky, ale nie priamo zasýtiť. Častým talianskym predjedlom je pečivo so šunkou prosciutto, šalát caprese (mozzarella s paradajkami a bazalkou), carpaccio (veľmi tenko nakrájané plátky mäsa ochutené citrónom, olivovým olejom a parmezánom), alebo bruschetta (opečená bageta so zmesou paradajok, bazalky, kapár a i.) .

Prvý chod (= primo)
Prvým chodom ešte nie je hlavné jedlo, ale ďalšia zastávka k nemu. Najčastejšie nájdete na menu ako prvý chod polievky (napríklad minestrone), alebo aj cestoviny. Pokiaľ chcete vyskúšať niečo pre nás nezvyčajné, skúste studenú melónovú polievku s mozzarelou a šunkou.

Druhý chod (= secondo)
Druhým chodom je vo väčšine prípadov mäsité jedlo, ale nie je to jednoznačným pravidlom. Obľúbená je už spomínaná pizza, rôzne druhy cestovín, lasagne (dlhé pláty cestovín s mletým mäsom v paradajkovej omáčke a s bešamelom), alebo pravé talianske krémové rizoto (od nášho sa celkom dosť líši, určite ho vyskúšajte).

Tiramisu

Dezert (= dolci)
Talianskou klasikou je vynikajúca smotanová zmrzlina, ale vie prekvapiť aj množstvom iných dezertov. Čo tak tiramisu (kávovo smotanový dezert), panna cotta (jemne osladená varená smotana stužená želatínou s ovocím), alebo lahodný tartufo (zmrzlinová guľa plnená likérom, alebo ovocím a obalená v čokoláde, orieškoch, kokose)? Zbiehajú sa vám slinky? Poďte s nami do Talianska!

2010 - 2024 © Italia Travel - nejlepší dovolená v Itálii
Vytvořilo Plugo.cz - tvorba e-shopů